Ciasto z ciastkami oreo

Pyszne ciasto bez pieczenia, idealne na domowe przyjęcia urodzinowe.

Ciasto przygotowałam dzień wcześniej, ciasteczka namiękły i dobrze się je dzieliło na porcje.

 

 Przygotowanie spodu na tortownicę 24 cm

1 opakowanie plus 4 ciastka  Oreo ( opakowanie 178g plus 4 ciasteczka)
50 g masła, roztopionego

Ciasteczka rozdrabniamy bardzo drobno razem z nadzieniem, rozpuszczamy masło i dodajemy do ciasteczek, całość wymieszać. Wykładamy na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, rozprowadź łyżką i włożyć do lodówki.


Przygotowanie masy


250 ml jogurtu naturalnego (temperatura pokojowa)
250 g mascarpone  (temperatura pokojowa)
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią (kotanyi)
1 szklanka śmietany kremówki 36% - schłodzonej
3 łyżeczki żelatyny w proszku  - rozpuszczamy w 50 ml wody
178 g ciastek Oreo (opakowanie)



 Jogurt naturalny, serek mascarpone, cukier puder, cukier z wanilią włóż do misy i zmiksuj, lub utrzyj łyżką,  do otrzymania jednolitej masy.

Żelatynę w proszku rozpuść w 50 ml gorącej wodzie, odstawiamy do przestudzenia.

W misie z żelatyną dodajemy stopniowo łyżkę masy serowej i dokładnie mieszamy, dodajemy kolejne łyżki masy serowej i mieszamy.
Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy do sztywności w wysokim naczyniu, dodajemy ją do masy serowej, na końcu dodajemy połamane ciastka i mieszamy.

Na spód z ciastek oreo wykładamy masę i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, najlepiej na całą noc Wyrównać szpatułką. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce, najkorzystniej przez noc.

Następnego dnia, lub po kilku godzinach chłodzenia, dekorujemy górę ciasta, możemy zetrzeć kawałki czekolady, białej, mlecznej lub gorzkiej i udekorować ciasteczkami. Ja wylałam polewę zrobioną ze śmietany 36% i rozpuszczonej czekolady gorzkiej, którą później schłodziłam w lodówce 30 minut.

Polewa czekoladowa

100 g czekolady gorzkiej( tabliczka wedla)
100 ml śmietany kremówki  36%(pół opakowania)

W garnuszku podgrzewamy śmietanę, wrzucamy kawałki czekolady, mieszamy i zdejmujemy z palnika, mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Po 3 minutach rozprowadzamy polewę na cieście i wkładamy do lodówki.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram