Przepis na najlepszy blok czekoladowy

Mam dla Was przepis na mleczną czekoladę domowej roboty.

 Moja mama często robiła nam takie czekolady, do koloru do wyboru: białą, mleczną lub ciemną. Jeśli jeszcze tego nie jadłaś, koniecznie spróbuj, niebo w gębie.

 

Składniki

Mleko w proszku łaciate 500
250g  margaryny Kasia
1/2 szklanki wody
3 łyżki kakao wawel
1 i 1/2 szklanki cukru
9 małych paczek herbatników 14g

Przepis

Mleko wymieszaj z kakao i dodaj pokruszone na małe kawałki herbatnikami.
W garnuszku rozpuść na małym ogniu margarynę, wcześniej pokrój ją na małe części, dodaj pół szklanki wody cały czas mieszając, wsyp cukier i mieszaj do rozpuszczenia cukru.

Całość wlej do mleka i porządnie wymieszaj, tak aby nie było grudek.
Wyłóż formę papierem do pieczenia i wyłóż wszystko. Odstaw do ostudzenia. Blok będzie gotowy po kilku godzinach.

Smacznego! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram