Dzisiaj robimy bajaderki.
Bajaderki zrobiłam z ciast, które upiekłam w tym tygodniu, z ciasta drożdżowego i babki kakaowej. Szybkie, tanie i łatwe do zrobienia.Przepis na polewę
1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżki wody
2 łyżki kakao
Składniki na bajaderki
ok 500 g kawałków ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, suchych bez owoców, kremów ( ja użyłam drożdżowe i babkę czekoladową)4 łyżki mleka
4 łyżki cukru
100g masła
2 łyżki kakao
4 łyżki dżemu
1 łyżeczka aromatu rumowego
4 herbatniki
Ciasta
rozkrusz na drobne kawałki. W garnuszku na małym ogniu rozpuść masło, dodaj mleko i cukier, wodę i kakao. Dokładniej wymieszaj, by nie zostały grudki. Odstaw do ostudzenia. Do ciasta dodaj dżem, aromat rumowy, wlej ostudzoną masę z garnuszka, dodaj pokruszone herbatniki i wymieszaj dokładnie. | |
Z gęstej masy formujemy małe kulki ( 1 łyżka czubata), kulki układamy na talerzu i polewamy wcześniej przyrządzoną polewą. | |
Smacznego! | |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz