Syrop z mniszka - miód majowy
przygotowuje się z kwiatów rośliny. Ma właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, dzięki czemu skutecznie zwalcza infekcje i towarzyszące im objawy. Syrop wzmacnia układ odpornościowy, chroniąc przed zachorowaniem.Jak działa?
Oczyszcza organizm z toksyn, działa moczopędnie więc polecany jest w infekcjach dróg moczowych. zapobiega również rozwojowi miażdżycy, obniża poziom cholesterolu, przyspiesza proces gojenia się ran kiedy smarujemy je oraz wspomaga układ oddechowy w trakcie infekcji, przyczyniając się do oczyszczania dróg oddechowych, łagodzenia kaszlu, chrypki oraz stanów zapalnym jamy ustnej i gardła, pobudza również procesy trawienne.
Syrop z mniszka
Cztery kopiaste garści mniszka zalewa się litrem zimnej wody i powoli ogrzewa, do wrzenia. Odstawiamy garnek na noc, następnego dnia przelewamy przez sito, a kwiaty dobrze wyciskamy. Dodajemy 1 kg cukru i całą cytrynę bez skórki grzejemy na wolnym ogniu ponad godzinę.
Miód z mniszka
500 kwiatków mniszka zalewamy litrem gorącej wody odstawiamy na 24h następnego dnia doprowadzamy do wrzenia odcedzamy kwiaty dodajemy 1 kg cukru ( można również dodać cytrynę) gotujemy na wolnym ogniu ok 2-3 godzin. ( miód dodajemy do herbaty, wody, ciast)Kwiaty mleczu trzeba zebrać w miejscu czystym, szczególnie z dala od dróg.
Zbieramy tylko rozwinięte główki, bez łodyżek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz