Domowe syropy. 3 sposoby na odporność, kaszel i przeziębienie

Ostatni wpis o domowych syropach,

 o którym pisałam tutaj bardzo Wam się spodobał, dzisiaj specjalnie dla Was kolejna dawka przepisów na odporność, kaszel i przeziębienie.

 

Czosnek


To naturalny antybiotyk, zwalcza bakterie w górnych drogach oddechowych, jamie ustnej, przewodzie pokarmowym, jako dziecko często w okresie jesiennym, nosiłam ząbek czosnku na sznurku.



Syrop z czosnkiem, miodem i cytryną

 

Do zrobienia syropu potrzebna nam będzie główka czosnku, dwie duże cytryny szklanka miodu. Czosnek przeciskamy  przez praskę, z cytryn wyciskamy sok, wszystko łączymy i wstawiamy do lodówki. Po 24 godzinach syrop można podać, podajemy 1 łyżeczkę dziennie, dla dorosłych 2 łyżki dziennie.
Czosnek i sok z cytryny mają właściwości antyseptyczne, rozpuszczają wydzielinę oraz niszczą bakterie.


Małym dzieciom podajemy syrop bez miodu.


Czosnek, dwie cytryny i szklanka przegotowanej zimnej wody.

Syrop z czosnkiem i cebulą 

Dwie duże cebule  pokrój w plasterki i zasyp cukrem, dodaj 6 ząbków czosnku startych na tarce lub przeciśniętych praską. Odstaw słoik w ciepłym miejscu, po kilku godzinach odsącz sok i podawaj. Podajemy 1 łyżeczkę dziennie, dla dorosłych 2 łyżki dziennie.


 Syrop z buraka

 

Syrop z buraka podajemy w okresie przeziębień, jest świetny na uporczywy kaszel i chrypkę, działa jak syrop wykrztuśny, oczyszcza drogi oddechowe.
Dużego buraka umyj, pokrój w kostkę, włóż do słoika i przesyp 4 łyżkami cukru lub dodaj 4 łyżki miodu, odstaw słoik na kilka godzin aby puścił sok. Podajemy dwa razy dziennie po 1 łyżeczce dla dzieci, które ukończyły pierwszy rok życia, dorośli dwa razy dziennie po 1 łyżce.






Wkrótce kolejne przepisy na zdrowie.

burak, w którym wydrążamy dziurę i wsypujemy około 2 łyżek cukru. Burak zacznie puszczać sok (podajemy co godzinę po jednej łyżeczce). Tak przygotowany burak może stać w lodówce, będzie systematycznie puszczał sok gotowy do spożycia.

Czytaj więcej: http://www.sosrodzice.pl/syrop-z-buraka-na-kaszel/
burak, w którym wydrążamy dziurę i wsypujemy około 2 łyżek cukru. Burak zacznie puszczać sok (podajemy co godzinę po jednej łyżeczce). Tak przygotowany burak może stać w lodówce, będzie systematycznie puszczał sok gotowy do spożycia.

Czytaj więcej: http://www.sosrodzice.pl/syrop-z-buraka-na-kaszel/


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz