Dzisiaj przepis na drożdżówki z makiem.
Ciasto zrobiło mi psikusa i pierwszy raz nie wyrosło z drożdży, wszystko przez mój pośpiech w kuchni. Wrzuciłam drożdże do gorącego mleka i wszystko spierdzieliłam w jeden moment, mogłabym startować w konkursie najgorszej kury domowej, zajęłabym pierwsze miejsce.
Przepis na same ciasto znajdziecie tutaj <klik>
Przygotujemy mak
Paczka maku mielonego 500gSzklanka mleka
2 łyżki masła
80g miodu
1 białko
W garnuszku rozpuść masło, wsyp suchy mak i dolej mleka, gotuj na małym ogniu 15 minut, mleko powinno odparować, po ostudzeniu dodaj miód i wymieszaj, dodaj ubitą pianę z białka i wymieszaj,
Ciasto rozwałkuj i rozłóż na nim masę makową, tak by zostało miejsce na brzegach, zwiń roladę jak do makowca, nożem podziel ciasto na kawałki, u mnie wyszło 11 sztuk.
Ułożyłam na blaszce do pieczenia, pieczemy do złotego koloru ( w moim piekarniku) 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostygnięciu, bułki polałam lukrem.
Lukier
3/4 szklanka cukru pudrułyżka śmietany
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz