Drożdżowy jeżyk z owocami

  Dzisiaj mam dla Was przepis na pyszne ciasto drożdżowe z owocami, placek jest puszysty i bardzo smaczny.


Ciasto drożdżowe- przepis na ok 600g mąki.


  3/4 szklanki mleka podgrzej w rondelku, dodaj 5 łyżek cukru i rozpuść w nim połówkę drożdży.
Dodaj 5 łyżek mąki i wymieszaj, odstaw przykryty ścierką do wyrośnięcia. 





 Po 20 minutach dodaj:
3 szklanki mąki, 
3/4 szklanki cukru, 
2 jajka i pół kostki masła (rozpuszczonej).
Całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.



Podsyp mąką i zagnieć ciasto.
Włóż do formy, na wierzchu ułóż pokrojone kawałeczki owoców:
gruszka
jabłko
2 śliwki
Posyp cukrem.


Wstaw do piekarnika na czas ok 40 minut i w temperaturze 200 stopni, po 25 minutach pieczenia, przykryj papierem do pieczenia. Sprawdź patyczkiem przed końcem czasu, czy jest już suche. 
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram