Codziennie piekę ciasta dla swoich dzieci, to zwykłe placki o różnych smakach, są proste w przygotowaniu, tanie i najważniejsze, że robi się błyskawicznie.
10 minut zajmuje mi przygotowanie ciasta do pieczenia, a gdyby mój synek nie odciągał mnie co chwilę, to spokojnie zmieściłabym się w 5 minutachPrzepis na ciasto
1/2 kostki masła lub margaryny1/2 szklanki mleka
2 szklanki mąki tortowej
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 łyżeczka aromatu cytrynowego
posyp cukrem pudrem
W rondelku rozpuszczam pól kostki masła, dolej pół szklanki zimnego mleka.
Suche wymieszaj razem, dodaj masło z mlekiem, jajka i łyżeczkę olejku cytrynowego.
Całość wymieszaj razem.
Przełóż do przygotowanej formy do pieczenia. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 200 stopni, Do złotego koloru i suchego patyczka.
Przepis na olejek cytrynowy
Cytrynę umyj i sparz gorącą wodą, zetrzyj skórkę na cieniutkie wiórki, zalej olejem rzepakowym. Całość wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu.Po 2-3 tygodniach należy odcedzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz