Ciasto cytrynowe + przepis na olejek cytrynowy.


Codziennie piekę ciasta dla swoich dzieci, to zwykłe placki o różnych smakach, są proste w przygotowaniu, tanie i najważniejsze, że robi się błyskawicznie.

10 minut zajmuje mi przygotowanie ciasta do pieczenia, a gdyby mój synek nie odciągał mnie co chwilę, to spokojnie zmieściłabym się w 5 minutach




 Przepis na ciasto

1/2  kostki masła lub margaryny
1/2 szklanki mleka
 2 szklanki mąki tortowej  
 3/4 szklanki cukru
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 2 jajka 
 1 łyżeczka aromatu cytrynowego 
 posyp cukrem pudrem

 W rondelku rozpuszczam pól kostki masła, dolej pół szklanki zimnego mleka.
 Suche wymieszaj razem, dodaj masło z mlekiem, jajka i łyżeczkę olejku cytrynowego.
Całość wymieszaj razem.
Przełóż do przygotowanej formy do pieczenia. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 200 stopni, Do złotego koloru i suchego patyczka.


 Przepis na olejek cytrynowy

Cytrynę umyj i sparz gorącą wodą, zetrzyj skórkę na cieniutkie wiórki, zalej olejem rzepakowym. Całość wymieszaj i pozostaw w temperaturze pokojowej, w ciemnym miejscu.
Po 2-3 tygodniach należy odcedzić.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz