wtorek, 15 grudnia 2015

Pierniki Anety - przepis



W tym roku nic nie upiekę, cierpię na brak piekarnika w wynajmowanym mieszkaniu.

Z resztą wiele rzeczy tu brakuje ...

Dziś mam dla Was przepis na pyszne, miękkie i kruche pierniki od swojej przyjaciółki Anety.
Przepis jest łatwy i szybki,wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować  i już możemy je wycinać i piec w piekarniku od razu.

PRZEPIS - PIERNIKI 

  • Składniki na około 50 pierniczków
  • 300 g mąki pszennej'
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g łagodnego miodu np. akacjowego
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej


Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce. 
Dowolnie udekorować.




Anetko dziękuję za przepis i zdjęcia Twoich smacznych i kolorowych wypieków ♥

Zdjęcia i przepis Aneta Gwiner

5 komentarzy :

  1. mniami :)może uda mi się dzisiaj coś podobnego przygotować :)bo takich samych cudeniek na pewno nie stworze.
    buziaczki :*

    OdpowiedzUsuń
  2. O jakie ładne pierniczki, ja już swoje robiłam 2 tygodnie temu, a dodatkowe robił mąż w zeszłą niedzielę. Brak piekarnika to jednak problem, pozdrawiam świątecznie

    OdpowiedzUsuń

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.