W tym roku nic nie upiekę, cierpię na brak piekarnika w wynajmowanym mieszkaniu.
Z resztą wiele rzeczy tu brakuje ...
Dziś mam dla Was przepis na pyszne, miękkie i kruche pierniki od swojej przyjaciółki Anety.
Przepis jest łatwy i szybki,wystarczy zagnieść ciasto, rozwałkować i już możemy je wycinać i piec w piekarniku od razu.
PRZEPIS - PIERNIKI
- Składniki na około 50 pierniczków
- 300 g mąki pszennej'
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
- 100 g łagodnego miodu np. akacjowego
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki wsypać do naczynia, wymieszać i wyrobić do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto może być klejące, ale nie dodawać mąki.
Ciasto rozwałkować na grubość 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy.
Wykrawać różne kształty pierniczków. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków, mniejsze pieczemy nawet krócej). Wyjąć, wystudzić na kratce.
Dowolnie udekorować.
Anetko dziękuję za przepis i zdjęcia Twoich smacznych i kolorowych wypieków ♥
Zdjęcia i przepis Aneta Gwiner
Mmm wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńmniami :)może uda mi się dzisiaj coś podobnego przygotować :)bo takich samych cudeniek na pewno nie stworze.
OdpowiedzUsuńbuziaczki :*
Cudownie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńO jakie ładne pierniczki, ja już swoje robiłam 2 tygodnie temu, a dodatkowe robił mąż w zeszłą niedzielę. Brak piekarnika to jednak problem, pozdrawiam świątecznie
OdpowiedzUsuń