Przepis na pyszny sernik z wiaderka z rodzynkami
gotowy w kilka minut do pieczenia, bez spodu idealny na święta.
Składniki (na formę 25cm)
1kg sera z wiaderka (niebieski president)
200g margaryny palma lub masła
2 łyżki rodzynek
3/4 szklanki cukru (250ml szklanka)
4 łyżki mąki tortowej
4 jajka
1 cukier migdałowy (delecta)
Przygotowanie
Margarynę rozpuść w garnuszku i odstaw do ostudzenia, do masła dodałam rodzynki. Jaja z cukrem wymieszaj mikserem, dodaj mąkę i cukier migdałowy. Przełóż ser z wiaderka, dodaj margarynę.Miksuj na jednolitą masę.Formę wysmaruj margaryną i wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę. Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni, piecz (góra dół) przez 20 minut, zmniejsz temperaturę do 150 stopni i piecz 25minut, zmniejsz temperaturę do 120 stopni i wypiekaj jeszcze 30 minut. Wyłącz piekarnik, zostaw na 10 minut, stopniowo otwieraj piekarnik, po pewnym czasie, wtedy sernik nie opadnie.
Smacznego!
P.S.
Sernik jeszcze gorący, dodam zdjęcie środka wkrótce, jak ostygnie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz