Strucla serowa

 Pyszne ciasto drożdżowe z serem

Dzień jak co dzień, ciasto musi być w domu. Dzisiaj drożdżowe z serem.





 Składniki na ciasto

2 żółtka
250 g mąki
100g masła
cukier 4 łyżki
olejek rumowy
szczypta soli

Serowa masa

ser twarogowy tłusty 400g
1 cukier wanilinowy
2 zółtka
2 łyżki cukru

Rozczyn

drożdże 40 g
1/2 szklanki mleka
2 łyżki cukru
1 łyżka mąki




Drożdże rozpuść  w ciepłym mleku, dodaj cukier i łyżkę mąki, odstaw w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia.
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do wystygnięcia.
Mąkę, cukier, szczyptę soli połącz ze sobą. Żółtka ubij wraz z cukrem na puch. Do suchego dodaj rozczyn i żółtka. Wymieszaj ręką.
Kiedy składniki się połączą dolej do ciasta roztopiony tłuszcz i wyrób aż masa będzie odchodziła od ręki. Ponownie odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Ser twarogowy przełóż do miseczki, dodaj żółtka oraz cukry i dokładnie wymieszaj widelcem do połączenia się wszystkich składników
Foremkę wysmaruj tłuszczem i obsyp mąką.

Ciasto rozwałkowuj na prostokąt, rozsmaruj ser  na całości i zawiń, przełóż do blaszki. Ponownie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto pieczemy w piekarniku o temperaturze 180°C na ok 60 min


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz