Chocolate Crinkles - popękane ciasteczka mocno czekoladowe

Pyszne ciasteczka czekoladowe.

 Upiekłam coś nowego i smacznego. Mocno czekoladowe ciasteczka, które pękają podczas pieczenia, było z nimi troszkę roboty. W południe przygotowałam ciasto, było bardzo wilgotne, wieczorem masa stwardniała, i była gotowa do pieczenia, poczekałam z wypiekaniem do rana.


 

 Przepis


W kąpieli wodnej roztop połamaną na kosteczki czekoladę i pokrojone na kawałki masło.
Białka ubij na sztywną pianę,  dodawaj po łyżeczce cukru pudru i ubijaj dalej, dodaj żółtka i mieszaj dalej, dodaj rozpuszczoną czekoladą.
Mąkę z solą i proszkiem do pieczenia wymieszaj, powoli dodawaj do masy czekoladowej i wymieszaj na jednolitą masę. Gotowe ciasto włóż do torebki foliowej i włóż do lodówki na całą noc.






Z zimnego ciasta uformuj kuleczki o szerokości 2,5 cm, obtocz je w cukrze pudrze.
Kulki układamy na blaszce ułożyć wyłożonej papierem do pieczenia.
Jeśli ciasto zmięknie  podczas lepienia kulek, włóż do lodówki , ciasto musi być cały czas dobrze schłodzone. Dzięki temu po upieczeniu cukier puder na powierzchni ciastek nie namoknie, a ciastka ładnie popękają.
Piec przez ok. 10 minut w temperaturze 180ºC.


Składniki


200 g gorzkiej czekolady
100 g masła
2/3 szklanki cukru pudru
3 duże jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 i 2/3 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru pudru do obtoczenia









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz