Domek z piernika

Za kilka dni Święta, dzisiaj robiłyśmy z Julią piernikową chatkę, bo przecież nie może zabraknąć na stole domku z piernika.

Domek jest świetną dekoracją na stole ale jeśli nam wyjdzie przepiękny to możemy podarować taką chatkę w prezencie.
Czekałam na Julię by mogła pomóc w wykonaniu, to jej dzieło, ja tylko upiekłam i pomogłam jej w łączeniu. Troszkę nam popękał ale i taj jest najpiękniejszy dla mojej córki :)





Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon, kakao rozpuszczamy w garnku, podgrzewamy na małym ogniu.

Sodę oczyszczoną rozpuść w łyżce zimnej wody, dodaj do wystudzonej masy miodowej, następnie dodaj żółtka.

Mąkę i  proszek do pieczenia dodaj, wymieszaj i zagnieć ciasto, dodaj kilka łyżek śmietany, gotowe ciasto włóż do lodówki na 20 minut.
Podziel ciasto na części.
Rozwałkuj na grubość ok. 8 mm na posypanym mąką blacie i wytnij podstawę. Inne częśći chatki muszą być cieńsze ok. 5 mm, wycinamy elementy o tej grubości.
Wycięte części chatki układamy na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy ok.5-7 minut, po ostudzeniu dekorujemy lukrem.


Przepis na dwa  małe domki

1/2 kg mąki pszennej
150 g masła
125 g cukru
125 g płynnego miodu
1/2 opakowania przyprawy do piernika lub
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 małe żółtka
3 łyżki słodkiej płynnej śmietany kremówki

Szablony domku wykonałam z papieru:
- przednia i tylna ściana o wymiarach: wysokość ok 15 cm, szerokość 12 cm w połowie, na dole 10 cm, dach 10cm,
- boczna x2 o wymiarach : 7cm i 10cm
- ściany dachu x 2 o wymiarach: 12cm i 11 cm
- podstawa 20cm


Lukier

1 białko
ok. 1,5 szklanki cukru pudru.
trochę wody mineralnej

Białko ubij delikatnie mikserem tak, aby się lekko spieniło .
Cukier puder przesiej i ucieraj razem z białkiem. Ucieraj przez ok. 15 minut. Lukier powinien być gładki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz