Składniki:
1kg - lody
100g - posiekane orzechy laskowe
100g - wiórki kokosowe
5szt - herbatniki
2 szt - jajka
opcjonalnie : sos śliwkowy- czekoladowy, sezam
Z lodów formujemy kule o średnicy ok 4cm i układamy na blasze.
Wkładamy do zamrażalnika na 2 godziny.
Ubijamy pianę z białek z odrobiną soli. Dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy.
W drugiej miseczce mieszamy posiekane orzechy laskowe, wiórki kokosowe,herbatniki.
Ściskamy kulki tak żeby porządnie obtoczyć lody. Wkładamy do zamrażalki na ok 40 minut. Po tym czasie powtarzamy czynność i obtaczamy lody w jajku i orzechach z wiórkami, herbatnikami Wkładamy do zamrażalki na ok 1 godzinę. Olej mocno podgrzewamy i każdą kulkę lodową smażymy oddzielnie przez ok 30 sekund.
Smacznego!
Przepis i zdjęcia Aneta G. z bloga Kuchnia na wesoło
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz