Ciasto czekoladowe z gruszką

Przepis na szybkie ciasto na oleju

Szósta rano.
Dziecko średnie właśnie wpakowało się do mojego łóżka i położyło obok Frania, zasnęła w minutę. Przyglądam się z uśmiechem na twarzy.


Kocham takie widoki!

Jak dobrze być mamą!
Biegnę z ogromnym uśmiechem do kuchni przygotować dla dzieci pyszny deser, uwielbiam poranne wypieki.



Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
¾ szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu
3 łyżki kakao
¾ szklanki mleka
1 jajko

¼ szklanki oleju

2 gruszki , przekrojone wzdłuż na pół









Polewa czekoladowa
1 czubata łyżka kakao
20g margaryny
3 łyżki cukru pudru
Rozgrzej margarynę dodaj kakao i puder,wymieszaj.Polej upieczone ciasto.


Zmieszaj w misce suche składniki, a w drugiej misce mokre składniki. Dodaj mokre do suchych , zmieszaj.

Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (podłużna). W ciasto włóż połówki gruszki,skórką od góry, lekko dociśnij (jeśli masz małe gruszki,włóż je w całości pionowo).

Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - sprawdź czy jest suchy patyczek.

Po upieczeniu nakładaj polewę czekoladową.


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram