Przepis na powidła śliwkowe z dodatkiem kakao, idealne dla dzieci.
Sezon owocowy w pełni, szykuję trochę słoików z powidłami śliwkowymi z kakao, nazywamy je czeko-śliwki, dziewczyny je uwielbiają.Składniki
cukier wanilinowyszklanka cukru
1kg śliwek
3/4 opakowania kakao
Przepis
Owoce umyj i wyczyść z pestek, pokrój na małe kawałki, włóż do garnka, który ma grubsze dno.
Przełóż owoce do garnka, dodaj cukier wanilinowy, szklankę cukru białego lub trzcinowego.
Owoce gotuj przez godzinę na małym ogniu, bez przykrywki, od czasu do czasu mieszając.
Pod koniec gotowania dodaj kakao 3/4 opakowania (100g - pudełko).
Umyte słoiki przepłucz wrzątkiem. Gorące powidła przełóż do środka, zakręć przykrywkę i ustaw do góry dnem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz