Przepis na surówkę colesław

 

 Robicie sami surówki i sałatki?

Lubię wiedzieć co mam na talerzu i czym karmię swoje dzieci. Nie powiem, nie jestem idealna, czasem zdarza mi się kupić w sklepie gotową surówkę ale kupuję zawsze w jednym sprawdzonym miejscu, w osiedlowym warzywniaku.
Bardzo lubię gotować, więc przygotowanie smacznego obiadu dla swojej rodziny jest dla mnie przyjemnością. Cieszę się, jeśli im coś bardzo smakuje.
Dzisiaj mam dla Was przepis na surówkę z białej kapusty, czyli  nasz ulubiony colesław.

 


Przygotowanie surówki colesław  jest naprawdę bardzo proste, wystarczy posiekać warzywa, przygotować sos, wymieszać wszystko razem i włożyć do schłodzenia, aż przegryzą się wszystkie składniki.

Surówka z białej kapusty pasuje prawie do wszystkich dań.

Pasuje do mięs pieczonych, smażonych, grilowanych. Ja podaję również do duszonych mięs, chociaż tu bardziej pasują delikatne surówki z gotowanych warzyw i lekko doprawionych przyprawami, takich surówek jak buraczki, czy marchewka z groszkiem.

Surówkę colesław podaję do każdego rodzaju mięsa, z kurczaka, wieprzowiny i wołowiny, oraz do smażonej ryby.

Jestem ciekawa do jakich dań obiadowych podajecie naszą ulubioną surówkę Colesław. Dajcie koniecznie znać w komentarzu. A teraz napiszę Wam przepis.

 

 

 Składniki:

 – 1/2 główki  białej kapusty 

 – 1 marchewka

 – 1/2 cebuli

 – 3 łyżki majonezu

 – 2 łyżki śmietany 18%

 – 1 duży ząbek czosnku

 – 1 łyżeczka cukru pudru

 – 1,5 łyżeczki octu 

 – po pół łyżeczki soli i pieprzu 

 

 

 Przygotowanie:

 Kapustę zetrzyj na tarce lub drobno poszatkuj, cebulę zetrzyj na tarce lub drobno pokrój, marchewkę zetrzyj na drobnej tarce. Wszystkie warzywa połącz w misie.

 Teraz przygotujemy sos z majonezu, jogurtu, octu, cukru, soli i pieprzu.  Przeciśnij przez praskę ząbek czosnku i wymieszaj wszystko razem. Surówkę wkładamy na godzinę do lodówki, smakuje lepiej.

Jeśli szukacie innych inspiracji, to zajrzyjcie po przepisy na surówki na przepisy.pl 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz