Przepis na bajaderki

Dzisiaj robimy bajaderki.

Bajaderki zrobiłam z ciast, które upiekłam w tym tygodniu, z ciasta drożdżowego i babki kakaowej. Szybkie, tanie i łatwe do zrobienia.




Przepis na polewę


1/2 kostki masła1/2 szklanki cukru pudru
1 cukier waniliowy
3 łyżki wody
2 łyżki kakao


Składniki na bajaderki

ok 500 g kawałków ciast kruchych, drożdżowych, biszkoptowych, suchych bez owoców, kremów ( ja użyłam drożdżowe i babkę czekoladową)
4 łyżki mleka
4 łyżki cukru
100g masła
2 łyżki  kakao
4 łyżki dżemu
1 łyżeczka aromatu rumowego
4 herbatniki

Ciasta rozkrusz na drobne kawałki. W garnuszku na małym ogniu rozpuść masło, dodaj mleko i cukier, wodę i kakao. Dokładniej wymieszaj, by nie zostały grudki. Odstaw do ostudzenia.

Do ciasta dodaj dżem, aromat rumowy, wlej ostudzoną masę z garnuszka, dodaj pokruszone herbatniki i wymieszaj dokładnie.

Z gęstej masy formujemy małe kulki ( 1 łyżka czubata),  kulki układamy na talerzu i polewamy wcześniej przyrządzoną polewą.

Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Instagram