Przepis Karoliny na kotlety z czerwonej soczewicy z kaszą jaglaną

Zapraszam Was do Kuchni Nicponia :)

Dzisiaj przepis na kotlety z czerwonej soczewicy z kaszą jaglaną i sosem czosnkowo - pietruszkowym z tahini





Pyszne kotleciki, które smakują każdemu.
Ilość przypraw można dopasować do indywidualnych preferencji w naszej rodzinie.
 Kotleciki z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej najlepiej smakują z cudownie zielonym sosem jogurtowo-czosnkowym z pietruszką i tahini.

Kotlety z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej z czosnkowym sosem z tahini i zieloną pietruszką

Składniki na kotleciki:

duża cebula
2 marchewki
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 szklanka kaszy jaglanej
2 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy
1 łyżka papryki słodkiej
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu
pęczek szczypiorku
pęczek pietruszki

Składniki na sos z tahini i zieloną pietruszką:

1/2 szklanki pasty tahini
2 i 1/2 Łyżki soku z cytryny
1 łyżka octu jabłkowego
2 łyżki wody
pół pęczka pietruszki zielonej
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
180g jogurtu typu greckiego
szczypta pieprzu i soli


Przygotowanie:

Kaszę zalewam 2 szklankami wody i gotuję do miękkości ok 15-20 minut, dolewając wody w razie gdyby cała wchłonęła za szybko.
Tak samo postępuję z soczewicą. Zalewam ją 2 szklankami wody i gotuję 15 minut.
Odstawiam do przestygnięcia. W międzyczasie przygotowuję warzywa.
Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam drobno, marchewki obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach.
Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju i smażę posiekaną cebulę aż zacznie się złocić, dodaję czosnek i marchewki. Chwilę smażę i podlewam kilkoma łyżkami wody, by warzywa się lekko dusiły do miękkości.
Kiedy marchewka zmięknie, odstawiam patelnię z ognia.
Do miski przesypuję ugotowaną kaszę i soczewicę oraz marchewkę z cebulą, dodaję sok z cytryny, oliwę i przyprawy a także posiekane pietruszkę i szczypiorek. Mieszam całość łyżką.
Z masy formułuję kotleciki lekko wilgotnymi rękoma. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w 180stC przez ok 20-25 minut aż zaczną się rumienić. Po upieczeniu blaszkę wyjmuję z piekarnika i daję kotlecikom kilka minut na przestygnięcie.
Gorące mogłyby się rozpadać :)

Kotleciki możemy również obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.
Przygotowuję sos: Tahini, sok z cytryny, ocet, wodę i pognieciony ząbek czosnku oraz pietruszkę miksuję w blenderze na gładką zieloną masę. Dodaję jogurt, sól pieprz i mieszam. Odstawiam do lodówki do momentu podania

Za przepis i zdjęcia dziękuję Karolinie  autorce bloga Nicponwkuchni.pl

1 komentarz:

  1. Wyglądają pysznie :) takich jeszcze nie jadłam :) chyba najwyższy czas to zmienić. Fajna propozycja na obiad lub śniadanie

    OdpowiedzUsuń

Instagram