piątek, 2 września 2016

Ciasto czekoladowe z gruszką

Szósta rano.
Dziecko średnie właśnie wpakowało się do mojego łóżka i położyło obok Frania, zasnęła w minutę. Przyglądam się z uśmiechem na twarzy.

Kocham takie widoki!
Jak dobrze być mamą!
Biegnę z ogromnym uśmiechem do kuchni przygotować dla dzieci pyszny deser, uwielbiam poranne wypieki.
Składniki na ciasto
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub ekstraktu
  • 3 łyżki kakao
  • ¾ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ¼ szklanki oleju
  • około 2 gruszki , przekrojone wzdłuż na pół

Polewa czekoladowa
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 20g margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru
  • Rozgrzej margarynę dodaj kakao i puder,wymieszaj.Polej upieczone ciasto.
Zmieszaj w misce  suche składniki, a w drugiej misce mokre składniki. Dodaj mokre  do suchych , zmieszaj. Przełóż ciasto do przygotowanej foremki (podłużna).W ciasto włóż połówki gruszki,skórką od góry , lekko dociśnij (jeśli masz małe gruszki,włóż je w całości pionowo). Piecz w 180 stopniach przez około 50 minut - sprawdź czy jest suchy patyczek. Po upieczeniu nakładaj polewę czekoladową.
Smacznego :)

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz

Szablon stworzony z przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.